Dietetyczna cukinia z piekarnika. Od dziś tylko tak przygotowuję tą pyszną przekąskę. Każdy ją pokocha.
Wiele osób woli piec w piekarniku, niż smażyć na patelni. Jest to bowiem znacznie zdrowsze, jak również smaczniejsze. Spróbuj zrobić cukinię w piekarniku, która będzie znakomicie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cukinia jest bardzo dobrą propozycją kulinarną dla osób na diecie, bowiem jest to warzywo nie tylko dietetyczne, ale również zdrowe. Przekonaj się sam, a zakochasz się w jej smaku!
Składnikami, które będą potrzebne w przygotowaniu tej potrawy zalicza się:
- trzy, bądź cztery młode cukinie
- jedna, mała łyżka soli kuchennej
- jedna, mała łyżka oleju roślinnego
- trzy ząbki czosnku
- jedna, mała łyżka papryki
- 50 g sera twardego
Mając już przygotowane wszystkie składniki w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i obrać cukinię, a następnie pokroić ją wzdłuż w plasterki o długości 5 centymetrów. Tak pokrojoną cukinię trzeba posolić. W osobnym naczyniu należy przygotować wymieszany olej roślinny z przyprawami oraz tartym serem i czosnkiem.
Przy czym należy pamiętać, aby czosnek został przeciśnięty przez praskę. W tak przygotowanej panierce trzeba obtoczyć dokładnie cukinię z każdej strony i włożyć do piekarnika.
Chrupiąca cukinia w bułce tartej
Składnikami, jakie będą potrzebne do przygotowania chrupiącej cukinii w bułce tartej są:
- dwie, bądź trzy młode cukinie
- jedna, mała łyżka śmietany
- jedna, mała łyżka soli
- jedna, duża łyżka mąki
- jedna, dużą łyżka bułki tartej, bądź sezamu
- dwa jajka
- 0,5 małej łyżki kurkumy
- 0,5 małej łyżki granulowanego czosnku
- 0,5 małej łyżki chmielu suneli (wedle uznania)
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć oraz obrać cukinię. Następnie należy ją pokroić w równe i małe kawałki. Tak pokrojoną cukinię należy posolić oraz odstawić na 15 minut. Po upływie 15 minut trzeba w następnej kolejności odcedzić powstały płyn i osuszyć cukinię papierowym ręcznikiem.
Następnie osuszoną cukinię wraz z mąką należy umieścić w torebce foliowej i potrząsać jej zawartością. W ten sposób mąka równomiernie rozprowadzi się po warzywie.
Bułkę tartą, bądź sezam trzeba wymieszać wraz z przyprawami, a jajka ubić ze śmietaną i odrobiną soli. Cukinię należy zanurzyć w jajku i bułce, a potem umieścić w piekarniku.