Cholernie smaczna i chrupiąca cukinia po koreańsku. Tak pysznej przekąski jeszcze nie jadłaś.

Cukinia to jedno z najsmaczniejszych warzyw sezonowych, prawdziwa królowa lata. Można wyczarować wiele pysznych i zdrowych dań oraz przekąsek.

Wielbiciele pikantnych dań z pewnością skuszą się na kwintesencję orientalnego smaku, jaką jest cukinia po koreańsku. Pikantna, marynowana cukinia rozpieści kubki smakowe domowników, a także gości, stając się hitem rodzinnych spotkań.

Kto powiedział, że smakiem marynowanych warzyw można cieszyć się wyłącznie zimą? Marynowana cukinia po koreańsku to szyba i smaczna przekąska, która wzbogaci smak grillowanych potraw i nie tylko, jak ją przygotować?

Składniki:

  • 500 g. świeżej, cukinii
  • 200 g. marchewki
  • łyżeczka soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżeczka sezamu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka papryki słodkiej, mielonej

Przygotowanie:

Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki, jeśli warzywo jest młode. Cukinię z dużymi pestkami, należy najlepiej wydrążyć, pozbywając się gniazd nasiennych i pokroić w pół plastry.

Pokrojona cukinie posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. Marchewkę pokroić w wąskie i cienkie paski, również posolić i odstawić.

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, do czosnku wlać sok z cytryny, sos sojowy oraz miód, wszystko dokładnie wymieszać dodając między czasie przyprawy.

Cukinie oraz marchewkę odsączyć z nadmiaru wody. Cukinię i marchew wymieszać, następnie dodać gotowy dressing. olej rozgrzać na patelni i polać nim danie. Warzywa z sosami i olejem dokładnie wymieszać, włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Przekąskę podawać udekorowaną sezamem.

Cukinia po koreańsku nadaje się do spożycia zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do potraw z grilla.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!