Ciasto Budyniowe dla prawdziwego łasucha. Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłaś.
1 683
Nasz przepis na ciasto budyniowe to klasyka: delikatny budyniowy krem na puszystym białkowym biszkopcie. Deser jest prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu, za to efekt z pewnością zachwyci gości.
Składniki na biszkopt:
6 białek
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
Składniki na krem budyniowy:
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 litr mleka
250 g masła
80 g budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia biszkoptu, w tym celu ubij za pomocą miksera 6 białek na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru pudru dalej ubijając. Wyłącz mikser i dodając po łyżce mąki mieszaj ostrożnie masę szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do foremki i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut czyli do tzw suchego patyczka.
W tym czasie zajmij się kremem: żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę, budyń, 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka wlej do garnka, zagotuj i odstaw. Po 5 minutach dodaj do środka mieszankę żółtek oraz całe masło i dokładnie wymieszaj.
Krem może wydawać się rzadki ale stężeje po całkowitym wystudzeniu. Wyłóż krem równomiernie na biszkopt i schowaj do lodówki. Ciasto będzie potrzebować kilku godzin w chłodnym miejscu ale zapewniamy – warto czekać na ten smakołyk.
Dla podkreślenia efektu przed podaniem możesz posypać ciasto budyniowe gorzkim kakao lub wiórkami czekoladowymi.