Tak smaczne, że palce lizać. Przepis idealny na leniwe pierogi. Moje dzieci uwielbiają
2 670
Leniwe pierogi z uwagi na swój wspaniały smak są znane w prawie wszystkich polskich domach. Przez to wiele osób kojarzy je z czasami dzieciństwa, młodości i beztroskiego życia. Dzięki temu kolejne pokolenia przygotowują je dla swoich dzieci.
Powoduje to zachowanie i podtrzymywanie tradycji na to danie. Doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad lub kolację jak i na każdy moment w ciągu dnia jako sycąca przekąska na słodko.
Składniki
1-2 jajka
1-1,5 szklanki mąki (np. pszennej tortowej)
0,5 kg twarogu
3 łyżki cukru (można pominąć)
3 łyżki masła
szczypta soli
śmietana- do smaku
Wykonanie ciasta
Do miski dodaj jajka, twaróg (przetarty przez sito), cukier, masło (roztopione), sól. Energicznie wymieszaj całość. Do powstałej masy wsyp przesianą mąkę.
Zagnieć ciasto. Posyp stół/ stolnice sporą ilością mąki. Wyłóż ciasto na stół a następnie pokrój na dwie równe części. Zroluj każdą z części na cienki rulon, delikatnie spłaszcz. Pokrój na małe kawałki.
Gotowanie
Do garnka wklej 1-2 litrów wody. Posól i trzymaj na palniku aż do zagotowania. Następnie nieco zmniejsz moc palnika. Na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i owocami lub masłem i cukrem. Smacznego!