Tradycyjne kotlety z sekretnym składnikiem. Tak dobre, że robię je prawie w każdy weekend
51 478
Tradycyjne kotlety to smak dzieciństwa, a żeby ten smak odtworzyć potrzebne nam będzie mięso wieprzowe i kilka dodatkowych składników. Przepis jest prosty a wykonanie szybkie. Kotlety mięsne najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami w towarzystwie mizerii lub świeżych warzyw.
Potrzebujesz:
około 1 kg schabu wieprzowego bez kości
3 średnie ząbki czosnku
2 małe łyżeczki ulubionej musztardy
do smaku: sól, pieprz czarny mielony
6 jajek
150 g mąki pszennej
odrobinę oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowego)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i ususzyć mięso (możesz do tego użyć np ręcznika papierowego) a następnie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Porcje mięsa rozbij tłuczkiem, możesz przykryć je dodatkowo folią spożywczą aby zapobiec przyklejaniu się mięsa do tłuczka.
Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę i wymieszaj z musztardą, kotlety natrzyj solą, pieprzem i przygotowaną marynatą. To właśnie musztarda nadaje naszej potrawie niezwykły smak. Mięso możesz przyprawić dzień wcześniej i schować je do lodówki, jeżeli jednak nie masz na to czasu – możesz przejść od razu do panierowania.
Jaka w całości wbij do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj aż do uzyskania piany. Kotlety pojedynczo obtaczaj w mące z obydwu stron a następnie w jajkach. Czynność tą powtarzaj po dwa razy.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron aż do przyrumienienia. Tradycyjny kotlet z nutą marynaty musztardowo czosnkowej to coś co musisz koniecznie wypróbować! Smacznego!