Ta roladka z kurczaka to hit każdej imprezy. Prosto i pysznie. Zaskocz rodzinę tym niecodziennym daniem
2 409
Przedstawię wam przepis na wspaniałą, soczystą roladę z kurczakiem. Jest ona szybka w przygotowaniu i nie potrzeba do jej wykonania trudno dostępnych składników. W przygotowaniu tego dania poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni!
Składniki:
1 kg fileta z kurczaka
30 g żelatyny
3 ząbki czosnku
0,5 pęczka natki pietruszki
0,5 pęczka kopru
2 szczypty papryki słodkiej mielonej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka kroimy na małe kawałki i przerzucamy do głębokiej miski. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatyną oraz posiekany koper i pietruszkę. Wszystko mieszkamy.
Gdy wykonaliśmy powyższe czynności należy przełożyć wszystko do rękawa do pieczenia oraz uformować w rolkę, a końce rękawa związać lub zabezpieczyć klipsami przed rozwiązaniem podczas pieczenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Kiedy piekarnik jest już rozgrzany do odpowiedniej temperatury wkładamy do niego roladę i pieczemy 50 minut. Gdy czas upłynie wyciągamy roladę i czekamy aż wystygnie. Gdy będzie już zimna wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Rewelacyjnym uzupełnieniem podania rolady z kurczakiem jest dodanie ulubionych warzyw takich jak np. pomidor, ogórek.