Kompozycja słodko – kwaśnego smaku i pożywnej fasoli tworzy przekąskę o ciekawym, przyjemnym smaku. Sałatka „Czerkasy” jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, nawet dla osób początkujących w kuchni.
2 szklanki fasoli namoczyć, najlepiej przez całą noc, następnie ugotować do miękkości.Paprykę oraz bakłażany pokroić w kostkę, cebulę w cienkie plastry. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać w drobną kostkę.
Pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa. Marchew i cebulę podsmażyć, dodać zmielone pomidory. Paprykę i bakłażany gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodać fasolę, kolendrę, odrobinę soli i cukru, gotować około 7 minut aż fasola nasiąknie aromatem warzyw i przypraw. mOcet dodawać powoli, partiami, ciągle próbując gotującej się potrawy, by osiągnąć idealny smak. Słoki na sałatkę wysterylizować, nałożyć sałatkę i dokładnie zakręcić słoiki szczelnymi pokrywkami.
Słoiki przykryć kocem i odczekać aż całkowicie ostygną. Sałatkę w słoikach umieścić w spiżarni, można ją przechowywać aż do zimy. Sałatka po upływie około 4 dni jest gotowa do spożycia, a jej smak jest niesamowicie wyrazisty. Sałatkę najlepiej podawać w towarzystwie dań z ziemniaków lub mięs.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.