Ciasto „Jabłkowy taniec”. Cud kulinarny na każdą okazję. Każdemu się uda

Ciasto „jabłkowy taniec” to z pewnością coś, co warto podać gościom. Ma w sobie same najlepsze składniki, dzięki którym jest ono tak puszyste i rozpływające się w ustach.

Dodatkowo warstwa słodkich jabłek oraz kremowej powierzchni na niej z pewnością zachwyci nie jednego smakosza. Jestem pewna, że ten przepis spodoba się wszystkim fanom domowych wypieków!

Składniki:

  • 130g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 220g masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtko
  • 1,5kg jabłek
  • 500ml śmietany 30%
  • 250g jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 80 ml wody
  • 3 opakowania galaretki pomarańczowej (90g)

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności łączymy 100 g miękkiego masła wraz z cukrem i margaryną. Całość mieszamy do uzyskania puszystej masy. Następnie znów wszystko ubijamy i bez przerywania dodajemy 3 żółtka, a następnie 1 białko. Ubijamy mieszankę jeszcze przez około 2 minuty.

Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy ją mikserem na małej prędkości. Tak przygotowane ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, na którą wyłożyliśmy wcześniej pergamin.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut. W tym czasie przechodzimy do opłukiwania jabłek. Obieramy je i usuwamy środek. Całość ścieramy na tarce i przenosimy do rondla. Dodajemy do niego pozostałe masło i gotujemy na małym ogniu przez 2 do 3 minut.

Następnym krokiem jest wsypanie 2 galaretek do garnka. Jest też możliwość użycia galaretki cytrynowej, jeśli taką wolisz. Dusimy mieszaninę przez 5 minut. Wszystkie granulki w proszku muszą się dokładnie rozpuścić.

Zdejmujemy rondel z ognia i czekamy, aż zawartość się ostudzi. Powinna wyjść gęsta mieszanka galaretki jabłkowej. Rozprowadzamy ją równomiernie na wcześniej schłodzonym cieście.

Żelatynę zalewamy szklanką wody i podgrzewamy, by się rozpuściła. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Mascarpone mieszamy z jogurtem greckim wraz z cukrem pudrem.

W trakcie mieszania należy stopniowo dodawać wcześniej przygotowaną żelatynę, a także po małych porcjach schłodzonej i ubitej śmietany. Ścieramy czekoladę i dodajemy do kremowej masy. Całość mieszamy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ochłodzoną już galaretkę jabłkową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie mieszamy zawartość ostatniej galaretki z wodą.

Galaretkę mieszamy do momentu rozpuszczenia się granulek. W momencie, gdy zacznie gęstnieć, przelewamy ją na ciastko. Ponownie wkładamy do lodówki na około półtorej godziny.

Górną warstwę galaretki można ozdobić według uznania. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!