Gołąbki w wersji rumuńskiej – lepsze od tradycyjnych. Uwielbiam ten smak. Każdy się zajada
10 884
Gołąbki spotykane są w kuchniach wielu krajów, jednak w każdym z nim przyrządzane są w trochę inny sposób. W poniższym przepisie znajdziesz propozycję na wersję rumuńską.
Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno mięso z wieprzowiny, wołowiny, jak i z indyka. Jednak, aby uzyskać najbardziej soczyste danie, najlepszym wyborem będzie użycie wieprzowiny lub mielonej wołowiny.
Składniki:
świeża kapusta – 1 główka
mięso wieprzowe (lub mielona wołowina) – 250 g
ryż – 100 g
marchewka – 1 sztuka
cebula – 1 sztuka
woda – pół szklanki
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
śmietana – 2 łyżki
twardy ser – 100 g
pomidory – 2 sztuki
średnie ząbki czosnku – 4 sztuki
pęczek koperku (lub pietruszki)
Przygotowanie:
Włóż kapustę do mikrofalówki na 7-10 minut (wcześniej usuń ostrożnie jej głąb). Ułatwi to oddzielanie liści. Po wyjęciu kapusty, opłucz ją w zimnej wodzie. Teraz oddzielanie liści powinno być łatwiejsze. Ugotuj ryż na półtwardo.