Babciny makowy zawijas – Najprostsze ciasto o doskonałym smaku <3
86 267
Jest to tradycyjne ciastko, z przepisu mojej babci. Podstawą jest dobrze przygotowane ciasto, nadzienie możemy przygotować według własnego gustu.
Składniki na ciasto:
550 g mąki
40 g roztopionego masła
2 żółtka
50 g drożdży
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
250 ml mleka
Nadzienie makowe:
2 szklanki zmielonego maku
1,5 szklanki mleka – więcej w razie potrzeby
5 łyżek brązowego cukru
garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka. Odstaw na parę minut.
Po tym czasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto, dodaj mieszaninę z drożdżami i wyrób gładkie ciasto. Odstaw ciasto na godzinę i ponownie zagnieć.
Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj każdą na cienki placek, ułóż po środku nadzienie i zwiń w rulon oba placki. Ostrożnie przenieś ciasta na blachę do pieczenia i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 ° C.
Farsz przygotowuje po prostu łącząc ze sobą wszystkie składniki nadzienia i gotując parę minut na średnim ogniu, odstawiam do schłodzenia, Smacznego!