Aromatyczne, złociste ziemniaczki w chrupiącej skórce – Rodzina nie chce odejść od stołu
1 964
Ziemniaki niezwykle często goszczą na naszych stołach. Tym razem proponuję alternatywę, którą Twoja rodzina pokocha. Sam przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie ziemniaczków zajmie niewiele czasu. Będą idealnym dodatkiem do obiadu!
Potrzebujemy:
Około 1 kg ziemniaków (można więcej)
pietruszka (pęczek)
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
przyprawa do ziemniaków
odrobina pieprzu
worek do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, a następnie dokładnie umyć. W przypadku młodych ziemniaków można pozostawić je ze skórką. Warzywa należy pokroić na ćwiartki lub mniejsze półksiężyce. Każdy kawałek należy ponakłuwać najlepiej drewnianym patyczkiem.
Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, pieprzem, solą oraz przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do ziemniaków, dodajemy poszatkowany pęczek pietruszki i delikatnie mieszamy.
Następnie ziemniaki przekładamy do rękawa, kładziemy na blachę i pieczemy około 45-60 minut w temp. 180-200 stopni. Na około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy górną część worka, dzięki czemu ziemniaki nabiorą złocistego koloru.