Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Teraz robię ją tylko w ten sposób.
2 347
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Oto on! Zapiekanka z mięsem mielonym!
Składniki:
ziemniaki 2 kg
cebula 1 sztuka
kwaśna śmietana 3 łyżki
mielona wołowina 800 g
masło 50 g
koncentrat pomidorowy 70 g
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Mięso doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę i wymieszać.
Mięso podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso jest suche można dodać trochę wody.Do ziemniaków dodać masło. Ubić na puree. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Na dnie formy wyłożyć równomiernie ziemniaki.Na wyłożonych ziemniakach, ułożyć smażone mięso mielone. Wyrównać powierzchnię zapiekanki.
Górę dania przebić nożem w kilku miejscach i posmarować kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piecz zapiekankę około 40 minut, aż uzyska złoty kolor.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to idealny pomysł na smaczny, a za razem prosty obiad. Nie jest trudna do wykonania, a swoim smakiem z pewnością podbije nie jedno podniebienie. Do kwaśnej śmietany można dodać starty ser żółty, co sprawi, że zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza.
Będzie idealnym daniem zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne i przyjacielskie spotkania. Czasem warto poeksperymentować w kuchni, aby uzyskać tak pyszne danie. Smacznego!