Pachnąca pieczona wieprzowina, która ma cudowny pikantny smak a jej sposób przygotowania jest banalny.
20 555
Przepis na tą pyszną pieczoną wieprzowinę dostałam od znajomego, który ma go od krewnych mieszkających w Serbii. Uwielbiam ostre posiłki, a to danie jest po prostu smaczne i proste w wykonaniu.
Składniki:
1 kg wieprzowiny
2 kg ziemniaków
1 łyżka musztardy
2 łyżki gorącego keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka rozgniecionego kminku
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój w plasterki. Z wszystkich składników (z wyjątkiem ziemniaków) przygotuj marynatę, dodaj do mięsa i odstaw na co najmniej 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj naczynie do pieczenia, wysmaruj je masłem, włóż do niego ziemniaki i połóż mięso razem z marynatą. Następnie przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut.
Po upływie okresu ściągnij folię i piecz dalej w temperaturze 180 ° C przez 25 minut. Smacznego!