Przepyszne roladki z filetów z kurczaka – łatwe w przygotowaniu. Jeszcze takich nie jadłaś
15 268
Roladki z kurczaka wyglądają niesamowicie spektakularnie, a poza tym są łatwe w przygotowaniu. Świetnie nadają się na imprezy rodzinne, czy w gronie przyjaciół, ale także sprawdzą się dla dzieci. Szczycą się niesamowitym aromatem jak i soczystym nadzieniem.
Składniki:
filet z kurczaka, 2 połówki, lub jedna pierś
tarty ser 50-70 g
marchewka 1 sztuka
mały pęczek pietruszki
czosnek 2-3 ząbki
majonez 2-3 łyżki
olej roślinny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początku przygotuj z piersi kurczaka kotlety, roztłucz je oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie przygotuj potartą marchewkę na tarce, posiekaną natkę pietruszkę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie połącz razem wszystkie składniki.
Dodaj do tego majonez jak i sól i wymieszaj wszystko razem, aby powstała jednolita masa. W dalszej kolejności weź przyrządzone wcześniej kotlety i nałóż na każdego z nich niewielką ilość farszu. Fileta dokładnie zwiń w rulon, tak aby nic z niego nie wypadło.
Jeśli masz wątpliwości możesz użyć nitki lub wykałaczki na jego końce. Podsmaż roladki na oleju, aż nabiorą złocistego koloru, w między czasie możesz zdjąć nałożone wcześniej nitki lub wykałaczki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wlej wody i dodaj bulionu. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Roladki możesz podawać zarówno na zimno jak i ciepło. Idealnym dodatkiem będzie purre z ziemniaków lub ulubiona sałatka, która podkreśli smak dania. Przekąska ta świetnie wpasuje się na każdą okoliczność i zyska sympatie wielu osób.