Te pieczone ziemniaki z kurczakiem znikają z talerza w moment. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś
2 434
Lubię prostą i smaczną kuchnię, dlatego też często przygotowuję posiłki, w których swobodnie można łączyć składniki i razem je gotować.
Oszczędzam przy tym czas, koszty, a mam gwarancję, że danie wyjdzie rewelacyjne. Tak jest chociażby z jedną z moich ulubionych potraw, czyli kurczakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem ziemniaków. Kilkanaście minut i gotowe!
Potrzebne produkty:
Udka lub pałki z kurczaka (ok. 6-7 sztuk)
1 kg ziemniaków
1 opakowanie kwaśnej śmietany
1 łyżeczka curry
1 cebula
1 łyżeczka mieszanki chmeli-suneli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie oczyść, umyj i pozostaw chwilę na boku, aż woda spłynie. Ziemniaki obierz, następnie pokrój w cienkie plastry.
W głębokiej misce oprósz je solą, pieprzem, dodaj 3-4 łyżki śmietany oraz łyżeczkę chmeli-suneli. Wszystko wymieszaj i wyłóż na formę do pieczenia.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posyp ją po ziemniakach. Teraz weź kurczaka, natrzyj go solą, curry i obtocz w pozostałej porcji śmietany. W następnym kroku rozłóż równomiernie na ziemniakach.
Całość włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piecz 20 minut, następnie przełóż kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu możesz posypać świeżo pokrojoną pietruszką i podawać bezpośrednio na talerz.