Roladka marchewkowa – Pyszna, miękka zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję
1 984
Szukasz inspiracji na danie, które mogłoby zaskoczyć gości przy świątecznym stole? A może potrzebujesz pomysłu na szybką, zdrową przekąskę?
Pyszna i kolorowa rolada marchewkowa ożywi stół i pozwoli rozkoszować się smakami lata. Dodatkowo ta niskokaloryczna przekąska nie zawiera mąki, jest więc bezpieczna dla osób uczulonych na gluten.
Składniki na ciasto
750 g marchwi
5 jajek
1,5 łyżki stołowej masła
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka cukru (jeśli wolimy ciasto na słodko)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i przyprawy do smaku
Składniki na słone nadzienie
200 g miękkiego twarogu
1 pęczek koperku lub innych ziół
3 ząbki czosnku
sól
Składniki na słodkie nadzienie (jeśli przygotowujemy danie na słodko)
200 g miękkiego twarogu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dusimy do miękkości pod przykryciem z dodatkiem masła.