Chleb wychodzi z tego przepisu przepysznie. Wyjątkowo prosty i szybki przepis dla amatorów pieczenia
1 350
Chleb to nieodłączny element niemal każdego śniadania, a także wielu innych posiłków.
Niestety, jakość pieczywa sprzedawanego w piekarniach pozostawia wiele do życzenia. Jak się jednak okazuje istnieje sposób na to, aby każdego dnia posiadać na swoim stole wysokiej jakości, pyszny, domowy chleb.
Wykonacie go z przepisu podanego poniżej.
Składniki:
mąka krupczatka – 1kg,
drożdże – 50g,
letnia woda – 0,9l,
cukier – 3 łyżki,
sól – 1,5 łyżki,
otręby pszenne – 1 szklanka,
siemię lnianie – 6 łyżek,
łuskany słonecznik – 6 łyżek,
sezam – 3 łyżki,
łuskane pestki dyni – 1,5 łyżki.
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Mieszamy je starannie przy użyciu dłoni, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Następnie, odstawiamy uzyskaną mieszankę w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Blachy, w których będzie wypiekany chleb powinniśmy posmarować oliwą i posypać bułką tartą. Kolejno umieszczamy w nich przygotowane wcześniej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Chleb pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu chleba należy wyjąć go z piekarnika i ostudzić. Kolejno rozkroić, posmarować masłem lub delektować się pieczywem bez dodatków.