Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami w 25 minut – przyciągną zapachem nie jednego domownika
881
Nie masz już ochoty na sklepowe kromki chleba? Pomyśl o tych wyśmienitych bułeczkach na kolację lub śniadanie z dodatkiem ziół i czosnku. Mają nie tylko ciekawy wygląd, ale przyciągną swoim zapachem nie jednego domownika.
Składniki
mąka (400 g)
masło (50 g)
mleko (250 ml)
żółtko jajka (1 sztuka)
suche drożdże (1 łyżeczka)
cukier (1 łyżeczka)
czosnek (2-3 ząbki)
olej roślinny (2 łyżki)
sól (pół łyżeczki)
ulubione zioła
Przygotowanie bułeczek
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe i dodaj do mąki. Do miski wrzuć również cukier, sól oraz olej. Zamieszaj wszystko razem i wyrabiaj na ciasto. Następnie przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Aby przygotować nadzienie do bułeczek należy do miękkiego masła dodać zioła oraz drobno pokrojony czosnek.
Ciasto wyjmij z miski, zwiń je w kształt kiełbasy i pokrój w niewielkie plasterki. Każdy plasterek rozwałkuj i na środku rozsmaruj trochę przygotowanego nadzienia. Złóż powstałe kółka 4 razy tak jak widać na zdjęciu poniżej. Następnie włóż 2 lub 3 złożone plasterki do foremek na muffinki.
Posmaruj bułeczki żółtkiem i włóż je w foremkach do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Bułeczki ziołowo-czosnkowe są gotowe!