Tak pysznie zrobionych kotletów jeszcze nigdy nie jadłaś. Popisowe danie z przepisu teściowej.
1 297
Ptasie mleczko to słodycz, która pod warstwą czekolady skrywa miękką piankę. Kotlety jak ptasie mleczko pod warstwą smacznie przyprawionego mięsa przykrywają jajeczno- serowe nadzienie, które tak samo jak w przypadku czekoladek rozpływa się w ustach.
Sposób przygotowania tak oryginalnych kotletów jest bardzo łatwy. Spróbuj i oczaruj domowników nowym przepisem.
Składniki na kotlety:
100 ml mleka
0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka
3 kromki chleba
1 cebula
pieprz, sól
Namocz chleb w mleku. Do odsączonego chleba dodaj mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki na nadzienie:
2 jajka na twardo
100 gram żółtego sera
20 gram zimnego masła
koperek
Wszystkie składniki zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj posiekany koperek i odłóż naczynie z nadzieniem na chwilę do lodówki.
Składniki na ciasto:
2 jajka
100 ml mleka
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
sól, pieprz
W osobnym naczyniu połącz powyższe składniki. Pamiętaj, żeby przesypać mąkę przez sitko. Połącz wszystko.
Sięgnij do naczynia z mięsem. Weź garść mięsa i uklep go na płaski placuszek. Na tak przygotowany mięsny okrąg nałóż łyżkę nadzienia, a następnie zaklej krawędzie mięsnego kotleta.
Teraz zanurz mięsne kulki w cieście. Teraz wystarczy je smażyć na oleju około 3-4 minuty z każdej strony. Te delikatne kotlety można podawać z frytkami lub ubitymi ziemniakami oraz surówką.