Tak pysznie zrobionych kotletów jeszcze nigdy nie jadłaś. Popisowe danie z przepisu teściowej.

Ptasie mleczko to słodycz, która pod warstwą czekolady skrywa miękką piankę. Kotlety jak ptasie mleczko pod warstwą smacznie przyprawionego mięsa przykrywają jajeczno- serowe nadzienie, które tak samo jak w przypadku czekoladek rozpływa się w ustach.

Sposób przygotowania tak oryginalnych kotletów jest bardzo łatwy. Spróbuj i oczaruj domowników nowym przepisem.

Składniki na kotlety:

  • 100 ml mleka
  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 3 kromki chleba
  • 1 cebula
  • pieprz, sól

Namocz chleb w mleku. Do odsączonego chleba dodaj mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka na twardo
  • 100 gram żółtego sera
  • 20 gram zimnego masła
  • koperek

Wszystkie składniki zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj posiekany koperek i odłóż naczynie z nadzieniem na chwilę do lodówki.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • sól, pieprz

W osobnym naczyniu połącz powyższe składniki. Pamiętaj, żeby przesypać mąkę przez sitko. Połącz wszystko.

Sięgnij do naczynia z mięsem. Weź garść mięsa i uklep go na płaski placuszek. Na tak przygotowany mięsny okrąg nałóż łyżkę nadzienia, a następnie zaklej krawędzie mięsnego kotleta.

Teraz zanurz mięsne kulki w cieście. Teraz wystarczy je smażyć na oleju około 3-4 minuty z każdej strony. Te delikatne kotlety można podawać z frytkami lub ubitymi ziemniakami oraz surówką.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!