Twarożkowe ślimaczki zawijane – Niezwykle smaczne. Prawdziwe odkrycie kulinarne.

Ciasto drożdżowe wydaje się wielu z nas zbyt skomplikowane, aby podejmować się jego przygotowywania w domu, bez specjalnej okazji. Tymczasem zrobienie domowej drożdżówki jest naprawdę proste, nie zajmuje wiele czasu, a domownicy na pewno pokochają takie własne, pachnące wypieki.

Proponowane w tym przepisie drożdżowe ślimaczki z twarogowym nadzieniem stanowią oryginalną wariację na temat popularnych drożdżówek z serem, uwielbianych przez dzieci.

Wersja zawinięta w ślimaczki przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym łasuchom! Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty, a podane z konfiturą wiśniową staną się prawdziwym rarytasem.

Składniki na ciasto:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • ¼ kostki masła (lub ew. margaryny)
  • ½ szklanki mleka
  • 3 g suchych drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Składnik na nadzienie:

  • ½ kg twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy, ew. rodzynki

Przygotowanie:

Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mieszamy w kubeczku drożdże z letnim mlekiem. Rozpuszczamy masło. W dużej misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy dłonią, aż do uzyskania gładkiego, odchodzącego od miski ciasta.

Formujemy kulę i zostawiamy przykryte czystą ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!