Placuszki z jagodami, które uwielbiają wszyscy. Po prostu zakochałam się w ich smaku. Idealny przepis

Jagody są jednymi z moich ulubionych owoców sezonowych. Zawsze, gdy zaczynają się zbiory, pędzę do sklepu i zabieram się za robienie moich ulubionych przepisów.

Ostatnim hitem w mojej kuchni są mięciutkie placuszki jagodowe z ciastem kefirowym, które są naprawdę obłędne! W moim domu uwielbiają je wszyscy, zarówno mąż, jak i dzieci. Goście również je zachwalają i zawsze proszą o dokładkę.

Składniki, których potrzebujesz:

  • kefir – 400 ml
  • cukier biały – 2 łyżki stołowe
  • mąka pszenna – 400 g
  • jagody – 400 g (możesz wybrać także inne owoce)
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka stołowa
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki starczą na jakieś 12 – 14 placuszków.

Jak przygotować placuszki?

Pierwszym etapem przygotowywania naszych placuszków będzie zrobienie ciasta. Musisz jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki, oczywiście z wyłączeniem jagód. Po wymieszaniu wszystkich produktów powinnaś uzyskać średnio gęstą masę o jednolitej konsystencji.

W kolejnym etapie trochę się pobrudzisz, ale przepis jest tego wart. Wysyp na rękę trochę mąki, a drugą dłonią za pomocą łyżki stołowej nałóż trochę ciasta.

Na środek masy wsyp kilka jagód lub innych owoców, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta tak, by placuszek się nie rozpadł. Tak przygotowane ciasto szybko połóż na rozgrzanej wcześniej z olejem patelni.

Wszystkie placuszki powinnaś smażyć pod pokrywką przez około 3 minuty na każdą stronę. Pamiętaj, by ogień nie był za duży, bo ciasto się przypali, a w środku będzie jeszcze surowe. Usmażone placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki podawaj na ciepło, możesz posypać je cukrem pudrem, by były jeszcze słodsze i smaczniejsze. Daj znać, czy przepis ci się spodobał. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!