Pieczony kurczak w tajemniczej marynacie – szybkie smaczne danie, jego smak zachwyci wszystkich
811
Często zastanawiamy się jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować obiad. Z pomocą przychodzi nam dobroczynny kefir, który wykorzystamy do przygotowania pieczonych udek z kurczaka.
Ten mleczny napój sprawia, że mięso staje się soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Potrawa ta znajdzie swoich fanów wśród dużych, jak i tych mniejszych miłośników dań mięsnych.
Składniki:
700 g udek z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml kefiru
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka papryki słodkiej
szczypta soli
łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie naszego obiadu zajmie dosłownie chwilę. Udka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i lekko ubijamy wałkiem lub tłuczkiem.
Ważne, żeby zrobić to delikatnie. Tak przygotowane mięso wkładamy do uprzednio natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
W miseczce przygotowujemy marynatę – kefir mieszamy z przyprawami i musztardą. Dodajemy do naszego kurczaka i marynujemy mięso przez godzinę.
Po tym czasie wstawiamy potrawę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Aby wzbogacić nasze danie w cenne składniki odżywcze i bukiet smaków podajemy je na gorąco z ziemniakami, ryżem lub warzywami – duszonymi lub świeżymi. Smacznego!