Pyszne ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia: Niesamowicie miękkie ciasto z jogurtem, bez blendera
149 961
Doskonałe i puszyste ciasto, którego bazą jest jogurt naturalny. Można przygotować je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Idealne, szybkie ciasto do aromatycznej kawki.
Potrzebujesz:
2 jajka
120 g cukru
30 g masła
250 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
300 – 320 g mąki
10 g proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
100 g rodzynek lub 100 g kawałków czekolady bądź 100 g posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodaj roztopione masło, jogurt i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj aby uzyskać gęste i jednorodne ciasto.
Dodaj rodzynki (lub inne suszone owoce) i ponownie wymieszaj. Wlej ciasto do formy (10*22 cm) i umieść w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C na 30-35 minut.