Pyszna marynowana cukinia z przepisu mojej cioci. Idealna przekąska do obiadu – lepiej zrób więcej słoików.
Niezawodny przepis mojej mamy na marynowaną cukinię. Pyszna przekąska solo i do obiadu dla całej rodzinki!
Końcówka lata i początek jesieni to czas kojarzony z przygotowaniem różnorodnych przetworów na zimę. Warzywa wprost z naszego ogródka bądź od ulubionego straganiarza lądują do słoików, aby cieszyć nasze podniebienia przez cały okres jesienno-zimowy, aż po wczesną wiosnę.
Obok najpopularniejszych polskich smakołyków, jak ogórki, czy buraczki często sięgamy po równie pyszną cukinię. Jest całe mnóstwo przepisów na przetwory z tym warzywem w roli głównej.
Dziś czas na wariant marynowany w sosie pomidorowym. Niepowtarzalna marynata zachwyca wywarzoną pikanterią, a chrupkość cukinii zachowana na wiele miesięcy sprawi, że będziesz już zawsze powracać do tego sposobu jej przyrządzania. Przekonaj się sama, że to prawdziwy hit wśród przetworów.
Lista składników
- małe cukinie – 1,2 kg
- woda – 800ml
- przecier pomidorowy – 125 ml
- ocet – 4 łyżki stołowe
- sól – 30 g
- biały cukier – 75 g
- musztarda w proszku – 1 łyżeczka
- porzeczka – 4 liście
- wiśnia – 4 liście
- koper
- papryczka chili – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- ziele angielskie – 12 ziaren
Sposób przygotowania
Przed rozpoczęciem dokładnie umyj i wyparz słoiki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w mniejsze, podłużne kawałki (około 8 cm paski).
Do każdego słoika włóż gałązkę koperku, po jednym listku wiśni i porzeczki, ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego i mały kawałeczek chili.
W dalszej kolejności powkładaj do słoików cukinię w taki sposób, aby weszło jej jak najwięcej. Zalej wszystkie wrzącą wodą i odstaw na czas około 10 minut.
Do średniego garnka wlej około 800 ml wody, dodaj sól oraz cukier i całość zagotuj. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz łyżeczkę musztardy w proszku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Ze słoików z cukinią odlej wodę i dodaj po jednej dużej łyżce octu.
Tak przygotowane słoiki zalej przygotowana marynatą. Słoiki szczelnie zakręć i poodwracaj do góry dnem, żeby lepiej chwyciły. W tym celu okryj je dodatkowo grubszym ręcznikiem.
Chrupiąca i lekko pikantna cukinia będzie gotowa do spożycia już za dwa dni.