Przepis na francuski krem: Nie potrzeba twarogu, śmietanki ani mascarpone – doskonale się trzyma, smakuje jak z cukierni
44 759
Ten francuski krem ma bogaty smak i pyszny cytrynowy aromat z naturalnym zapachem wanilii.
Krem stabilnie utrzymuje swój kształt i ma szerokie zastosowanie, m.in.: nadziewanie ciast i wypieków, dekorowanie babeczek i rogalików, skomplikowanych tortów i kompozycji kwiatowych na ciastach i deserach. Po schłodzeniu doskonale utrwala się na deserach i nadaje im piękny wygląd.
Potrzebujesz:
Masło (miękkie) – 400 g
Cukier – 200 g
Woda – 80 g
Żółtka – 6 szt.
Sok z cytryny – 20 g
Ekstrakt z wanilii – 5 g
Przygotowanie:
Do żółtek dodaj łyżkę cukru, wymieszaj.
Resztę cukru zagotuj z wodą w kąpieli wodnej. Gotuj przez 3 minuty. Cukier musi być całkowicie rozpuszczony.
Stopniowo wlej syrop do mieszanki z żółtkami, jednocześnie go ubijając.
Poczekaj chwilę, aż mieszanina ostygnie. Następnie dodaj miękkie masło i wszystko dobrze ubij.
Dodaj również sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie ubij.
Na koniec, gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Używaj kremu do dekorowania wszystkich słodkich wypieków i przysmaków.
Możesz przechowywać go w lodówce, w zamkniętym słoiku lub w torbie przez kilka dni. Życzę smacznego!