Ziemniaki po niemiecku z ziołami – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Niezwykle smaczne
2 935
Zaskakujący przepis na ziemniaki w nowej odsłonie! Zapewniam Cię, że polubisz je, gdy tylko spróbujesz!
Po raz pierwszy spotkałam się z musztardowymi ziemniakami w Niemczech i byłam całkowicie zaskoczona ich smakiem, dlatego przywiozłam przepis ze sobą do domu. Zwykłe, gotowane ziemniaki to klasyk w kuchni, ale gwarantuję, że niezwykły, musztardowy sos całkowicie odmieni to pospolite danie!
Do przygotowania musztardowych ziemniaków potrzeba:
1 kilogram ziemniaków;
4 łyżki octu winnego;
100 mililitrów oliwy z oliwek;
2 łyżki musztardy francuskiej;
sól do smaku;
szczypiorek;
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Krok 1 – Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zalej je wodą i gotuj je przez ok. 15 minut od zagotowania wody, do miękkości ziemniaków.
Krok 2 – Posiekaj szczypiorek, a następnie połącz go w osobnym naczyniu z musztardą, solą, octem i oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 3 – Ziemniaki odcedź i polej je przygotowanym sosem musztardowym. Można je podawać bez dodatków jako przystawka albo z mięsem do dania głównego.