500g mielonego, 200g twarogu, 2 jajka… Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis
Dodanie twarogu do mięsa mielonego może z początku wydawać się nietypowym pomysłem, ale zapewniamy, że nasz przepis to przepyszne połączenie właśnie tych dwóch składników!
Wypróbuj, by się przekonać, jak smaczne danie można z nich wyczarować! Masz już dość tradycyjnych schabów, klopsików czy steków? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, czyli mielone z twarogiem! Brzmi dziwnie? Wcale takie nie jest!
Mięso z tego przepisu jest niezwykle soczyste i delikatne, a także również mniej tłuste niż zwykły kotlet, a to wszystko zasługa twarożku. Sprawdź, w jak łatwy oraz przystępny sposób je przygotować!
Do przygotowania mielonych z twarogiem potrzeba:
Składniki główne:
- 500 gramów mięsa mielonego;
- 200 gramów twarogu;
- 2 jajka;
- 50 gramów bułki tartej;
- 50 mililitrów wody;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczkę soli;
- odrobina pieprzu czarnego mielonego;
Składniki do sosu:
- 150 gramów kwaśnej śmietany;
- 250 mililitrów wrzącej wody;
- 30 gramów mąki pszennej;
- 30 gramów masła;
- sól i pieprz do smaku;
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Krok 1: Twarożek przełóż do miski i wymieszaj go porządnie za pomocą miksera. Następnie dodaj mięso mielone, jajka, sól oraz pieprz i kontynuuj miksowanie.
Krok 2: Obraną cebulę razem z czosnkiem posiekaj na drobno w blenderze, dodaj je do masy mięsno-twarogowej i jeszcze raz przemieszaj całość w celu połączenia wszystkich składników. W międzyczasie w osobnej misce połącz ze sobą bułkę tartą z odrobiną wody.
Krok 3: Za pomocą łyżki stołowej formujemy kotlety, które obtaczamy w przygotowanej wcześniej bułce i kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 35 minut.
Krok 4: Zajmij się sosem. Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minut. Potem dolej wody, śmietany, dopraw przyprawami, porządnie wymieszaj. Gotuj całość przez kilka minut.
Krok 5: Kotlety podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą, surówką bądź kiszonym ogórkiem.