Unikalny przepis na pieczone ziemniaczki – Frytki z restauracji chowają w porównaniu do tego dania
1 130
Ziemniaki to jedno z najczęściej podawanych dań w polskiej kuchni. Z tego powodu zdążyły się już znudzić wielu osobom.
Dlatego mamy dla Was zupełnie nowy przepis na ziemniaki w sosie sojowym, który na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
1 kg ziemniaków;
2-3 ząbki czosnku;
40 gram sosu sojowego;
40 gram oleju słonecznikowego;
Przyprawy: pieprz, sól i pęczek ziół.
Składniki sosu:
100 gram śmietany;
2 łyżki majonezu;
łyżeczka bazylii;
Przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki należy umyć, obrać, a następnie pokroić na ćwiartki i gotować przez około 5-7 minut w niesolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich za bardzo nie rozgotować, więc trzeba dokładnie pilnować czasu.
W tym czasie można przystąpić do dalszych zadań, czyli przygotowania sosu. W tym celu czosnek przepuszczamy przez praskę, a następnie mieszamy z sosem sojowym i olejem słonecznikowym. Dodajemy też soli i pieprzu do smaku według uznania. Wszystko należy dokładnie wymieszać widelcem lub trzepaczką.
Gotowe ziemniaki odstawiamy do ostudzenia, a następnie dolewamy do nich sos sojowy. Należy go dokładnie rozprowadzić. Dobrze jest więc przykryć naczynie pokrywką i lekko potrząsnąć. Tak przygotowane ziemniaki będziemy smażyć w piekarniku.
Smarujemy więc blachę do pieczenia olejem słonecznikowym. Następnie układamy ziemniaki w niewielkiej odległości od siebie. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15-20 minut.
Danie najlepiej podawać z sosem śmietanowym. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy bazylię, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotowe!