Mielone steki z piekarnika – z przepisu mojej cioci. Chwilka roboty – rewelacyjny smak.
1 174
Jeśli masz już dosyć nudnych klopsików?
Mam dla Ciebie prosty przepis na mielone steki z serii teściowa poleca. Proste w przygotowaniu pieczone mielone mięso z dodatkami zawojuje na stole jako danie główne na obiad lub kolację.
Potrzebne składniki:
mięso mielone: 500 g
ziemniaki: 300 g
ugotowane na twardo jajka: 4 szt.
cebula: 200 g
majonez: 50 g
ser: 150 g
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo. Następnie po ostudzeniu zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem. Weź cebulę, obierz ją, drobno posiekaj i usmaż w patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Ugotowane jajka pokrój drobno i wymieszaj z majonezem. Następnie weź ser i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W kolejnym etapie trzeba przygotować mięso. W tym celu rozłóż na formie do pieczenia papier lub pergamin i posmaruj go masłem. Mięso należy uformować w cienkie (o grubości minimum 1 cm) plastry w formie koła.
Do tego celu możesz użyć specjalnej foremki lub kubka. Placki następnie rozłóż na papierze, zachowując niewielkie odstępy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz wystarczy położyć wcześniej przygotowane dodatki na mięso. Zacznij najpierw od warstwy ze smażonej cebuli, potem jajka z majonezem, a na samym końcu połóż starte ziemniaki.
Ostatnią warstwę można jeszcze delikatnie posmarować majonezem i to wszystko posypać pozostałym startym serem. Danie piecz przez 30 minut. Po upieczeniu posiłek jest gotowy do zjedzenia.