Tradycyjne gołąbki to już przeszłość. Gołąbki pod pierzynką wymiatają w moim domu.
1 241
Tradycyjne gołąbki to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń, a przepisy są przekazywane kolejnym pokoleniom.
Zawsze jednak można zaszaleć i dodać do tradycji nutkę szaleństwa, przygotowując gołąbki w zupełnie odmienny sposób! Ten przepis, to gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Gołąbki pod pierzynką wyglądają zjawiskowo, więc można je podać nawet na ważną uroczystość. Są przepyszne, a ich smak jest nie do zapomnienia.
Skład:
1 szt. białej kapusty
50 g ryżu
150 g mielonej wieprzowiny
1 średnia cebula
1 średnia marchew
2 łyżki oleju słonecznikowego
100 ml wody
30 g śmietany 18%
100 g twardego sera
2 pomidory
3-4 ząbki czosnku
15 g kopru
15 g natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić gołąbki pod pierzynką?
Sparz liście kapusty w garnku z wodą lub wsadź ją na 5 do 10 minut do mikrofalówki. Zadziała to tak samo. Następnie opłucz kapustę zimną wodą i pooddzielaj liście.
Ryż ugotuj al dente, a cebulkę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia cebuli. Wszystkie składniki dokładnie wystudź. Ryż wymieszaj z cebulą, marchewką oraz mięsem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Farsz zawijaj w liście kapusty dokładnie tak, jak do tradycyjnych gołąbków. Układaj je na blasze lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.