Te Bułeczki tureckie z nadzieniem kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch

Turcy, podobnie jak Polacy kochają bułeczki, a smak tych z twarogiem w środku zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagającego łasucha.

To, co charakterystyczne dla tego wypieku to soczyste nadzienie o wyrazistym smaku oraz charakterystyczne ciasto bez drożdży. Wobec tego specjału nie sposób przejść obojętnie!

Do ich przygotowania potrzebne jest:

  • Ok.pół kilograma mąki pszennej
  •  Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ok. 100 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru i soli
  •  ¼ szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • ½ szklanki kefiru
  • 1 łyżka octu
  • 250 g sera bryndza
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło należy delikatnie, ale energicznie wymieszać za pomocą trzepaczki dodając kefir, ocet sól oraz cukier, a następnie jedno żółtko i dwa białka jajek.

2. Do tak przygotowanej masy należy dodać proszek i przesianą przez sito mąkę cały czas ugniatając. Ważne jest, aby mąkę dodawać stopniowo – etapami nie przerywając ugniatania aż do momentu otrzymania delikatnego ciasta.

3. Następnie tak wyrobione ciasto należy rozwałkować i podzielić na małe, równe kawałki i odstawić do czasu, aż zostanie przygotowane nadzienie do bułeczek. W tym celu należy ser rozmieszać (najlepiej przy użyciu widelca) z jednym całym jajkiem.

4.Przygotowane wcześniej kawałki ciasta należy posypać odrobiną mąki i dłonią uformować z niego kształt placka.

5. Na środku każdego placka umieszcza się kawałek nadzienia i połączyć krawędzie ciasta dobrze zaciskając brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Tak przygotowane bułeczki należy umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i na górze każdej bułeczki dokonać niewielkiego nacięcia.

6. Przygotowane bułeczki należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, około pół godziny, w zależności od mocy piekarnika. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!