Proste, aromatyczne, a przede wszystkim smaczne ciasto mandarynkowe zapadnie w pamięci Twoim gościom na długi czas. To idealny dodatek do kawy czy herbaty.

Niesamowite ciasto mandarynkowe – prosty przepis na aromatyczny deser

Ciasto mandarynkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi, a efekt wart jest każdej fatygi! Aromatyczne, puszyste i słodkie ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Warto poczęstować nim gości, by zaskoczyć ich oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • mandarynki – 2 sztuki
  • żółtka jaj – 3 sztuki
  • mąka pszenna – 180 gramów
  • cukier wanilinowy – około 15 gramów
  • cukier – 100 gramów
  • mleko – 125 mililitrów
  • roztopiona margaryna do pieczenia lub masło – 25 gramów
  • margaryna lub masło do polewy – 25 gramów
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania wierzchu – 3 łyżki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W naczyniu umieszczamy żółtka, cukier, margarynę lub masło oraz mleko, cukier wanilinowy i szczyptę soli, całość dokładnie ubijamy, aż składniki się połączą.

Mąkę przesiewamy do powstałej masy, następnie dodajemy proszek do pieczenia i całość mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Obrane i podzielone na cząstki mandarynki umieszczamy na wierzchu ciasta, całość polewamy rozpuszczonym masłem lub margaryną.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę z ciastem umieszczamy w piekarniku na około 35 minut, po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku zbyt wilgotne.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem, smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!