Proste, aromatyczne, a przede wszystkim smaczne ciasto mandarynkowe zapadnie w pamięci Twoim gościom na długi czas. To idealny dodatek do kawy czy herbaty.
686
Niesamowite ciasto mandarynkowe – prosty przepis na aromatyczny deser
Ciasto mandarynkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi, a efekt wart jest każdej fatygi! Aromatyczne, puszyste i słodkie ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Warto poczęstować nim gości, by zaskoczyć ich oryginalnym smakiem.
Składniki:
mandarynki – 2 sztuki
żółtka jaj – 3 sztuki
mąka pszenna – 180 gramów
cukier wanilinowy – około 15 gramów
cukier – 100 gramów
mleko – 125 mililitrów
roztopiona margaryna do pieczenia lub masło – 25 gramów
margaryna lub masło do polewy – 25 gramów
szczypta soli
cukier puder do posypania wierzchu – 3 łyżki
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W naczyniu umieszczamy żółtka, cukier, margarynę lub masło oraz mleko, cukier wanilinowy i szczyptę soli, całość dokładnie ubijamy, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiewamy do powstałej masy, następnie dodajemy proszek do pieczenia i całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane i podzielone na cząstki mandarynki umieszczamy na wierzchu ciasta, całość polewamy rozpuszczonym masłem lub margaryną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę z ciastem umieszczamy w piekarniku na około 35 minut, po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku zbyt wilgotne.