Bardzo smaczne pączki jogurtowe, bez użycia drożdży. Przepis bardzo łatwy w przygotowaniu, przez co nie sprawi trudności żadnej gospodyni.
2 901
Pyszne pączki nadają się na każdą okazję nie tylko w Tłusty Czwartek. Delikatne ciasto, łatwe przygotowanie. Nie jedna gospodyni domowa skusi się i przygotuje pączki jogurtowe do niedzielnej kawki.
Składniki:
250 ml kremowego jogurtu naturalnego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pączki jogurtowe przygotowywane są bez dodatku drożdży dlatego robi się je szybko i przyjemnie. Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej jogurt naturalny, jajka, sól i cukier. Następnie dodaj 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
Do masy dodawaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Kiedy ciasto będzie się kleić dodaj do niego więcej mąki, kiedy będzie zbyt twarde możesz dołożyć trochę jogurtu. Kulkę ciasta owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj. Weź 2 szklanki o różnej wielkości. Na rozwałkowanym cieście wycinaj szklanką okręgi. Najpierw większą a wewnątrz niej wytnij mniejszy okrąg. W ten sposób powstaną klasyczne pączki z dziurką. Do dużego garnka wlej olej i go zagrzej.
Do ciepłego tłuszczu wrzucaj ciasto i smaż z obu stron. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem i podawaj do stołu.