Mannik „Zebra” – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Nikt nie robi lepszego. Super przepis
1 474
Mannik „Zebra”, czyli ciasto, które pokochasz Ty i Twoi najbliżsi!
Kasza manna lubiana jest praktycznie przez wszystkich i wykorzystywana jest do wielu rodzajów potraw. My przygotowaliśmy dla Państwa przepis na ciasto z wykorzystaniem tego produktu. Dzięki niemu ciasto będzie nie tylko pyszne, ale również odpowiednio puszyste.
Mannik „Zebra”
Potrzebne składniki:
1 łyżka oleju słonecznikowego,
ekstrakt waniliowy do smaku,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
90 g masła,
3 łyżki kakao,
2 szklanki kefiru.
Sposób przygotowania:
Podczas przygotowania tego ciasta należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności zacząć od wlania kefiru do naczynia i dodaniu do niego kaszy, sody oraz mąki. Następnie trzeba te produkty ze sobą dokładnie wymieszać.
Pamiętając o odstawieniu na około 20-30 minut. W następnej kolejności trzeba wymieszać dokładnie miękkie masło z cukrem, wanilią oraz jajkami. Gdy już to zrobimy to musimy pamiętać o połączeniu jednej i drugiej masy ze sobą. Tak powstałe ciasto należy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao.
Następnie trzeba równomiernie posmarować formę do pieczenia olejem słonecznikowym i wlać ciasto. Ciasto powinno być wlewane w taki sposób, aby raz była umieszczona masa biała, a raz ciemna.
Ciasto należy wstawić do piekarnika na około 35-40 minut, temperatura 200 stopni.