Maślane ciasto z jabłkami – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis
1 269
O tym przepisie można śmiało powiedzieć, że jest jednym z najprostszych na ciasto z jabłkami.
Wyglądem przypomina szarlotkę, lecz zdecydowanie jego smak jest zupełnie inny. Spróbuj, a sam się przekonasz!
SKŁADNIKI:
4 jajka,
250 gram masła,
250 gram cukru,
1 łyżka cynamonu,
2 łyżki soku z cytryny,
1 kg jabłek,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
300 gram mąki pszennej,
1 łyżka cukru waniliowego,
do smaku cukier puder.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik zacznij rozgrzewać już teraz. Jabłka obierz, następnie wykrój rdzenie i pokrój w małe kawałeczki.
Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny i razem wszystko wymieszaj. Sól, cukier oraz cukier waniliowy wymieszaj w 250 gramach miękkiego masła.
Pojedynczo dodawaj jajka, mieszając w trakcie. Mąkę przesiej, dodaj do płynnej mieszanki i ugniataj ciasto. Dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj razem.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie naoliw i połóż na nią ciasto.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20- 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj górę ciasta cukrem pudrem.