Maślane ciasto z jabłkami – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

O tym przepisie można śmiało powiedzieć, że jest jednym z najprostszych na ciasto z jabłkami.

Wyglądem przypomina szarlotkę, lecz zdecydowanie jego smak jest zupełnie inny. Spróbuj, a sam się przekonasz!

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 250 gram masła,
  • 250 gram cukru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 gram mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • do smaku cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik zacznij rozgrzewać już teraz. Jabłka obierz, następnie wykrój rdzenie i pokrój w małe kawałeczki.

Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny i razem wszystko wymieszaj. Sól, cukier oraz cukier waniliowy wymieszaj w 250 gramach miękkiego masła.

Pojedynczo dodawaj jajka, mieszając w trakcie. Mąkę przesiej, dodaj do płynnej mieszanki i ugniataj ciasto. Dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj razem.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie naoliw i połóż na nią ciasto.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20- 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj górę ciasta cukrem pudrem.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!