Poniższy przepis opisuje, jak zrobić tzw. minutki, czyli miękkie ciasteczka przekładane owocowym dżemem. Jest to jeden z najprostszych przepisów na jakiekolwiek wypieki, a w dodatku ciastka są pyszne i idealnie sprawdzają się na kameralnych przyjęciach.
Mąkę należy przesiać do osobnej miski. Masło utrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj je z mąką, tak aby otrzymać okruchy. Kurze jajko wbij do osobnej miseczki, a następnie dodaj śmietanę i cukier. Całość ubijaj za pomocą trzepaczki (lub miksera), aby powstała delikatna biała piana. Do mieszanki utworzonej w poprzednim punkcie dodaj sól oraz sodę oczyszczoną.
Całość wlej do miski z okruchami i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Ciasto nie powinno być za rzadkie, ponieważ należy wyłożyć je na stół, obsypać mąką oraz zagnieść. Powstałą kulkę podziel na dwie, w miarę równe części oraz rozwałkuj je na dosyć cienkie prostokąty (około trzech lub czterech milimetrów).
Poprzecinaj je tak, aby uzyskać kwadraty o wymiarach około 5×5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę dżemu owocowego. Jedne z przeciwległych rogów złącz ze sobą, a drugie pozostaw otwarte, aby nadzienie wyglądało, jakby było zawinięte w serwetkę.
Blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem lub posmaruj olejem roślinnym. W nagrzanym do 180 stopni Celsjusza umieść ciasteczka i piecz je przez około 10-15 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.