Przygotuj najsmaczniejszy kalafior z chrupiącą panierką. Super przepis
1 443
Kalafior w serowej panierce to przysmak, który zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tym warzywem.
Może być świetnym dodatkiem do mięsa i ryb albo oddzielną potrawą. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Warto więc się na nie skusić i poznać inny smak tego niedocenianego warzywa. Tym bardziej że składniki potrawy można znaleźć praktycznie w każdej kuchni.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
50 g sera
½ łyżeczki dowolnej, ulubionej przyprawy
Olej
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dokładnie opłucz kalafiora, a następnie podziel go na drobne różyczki. Włóż do garnka z posoloną, wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie przełóż kalafiora na durszlak, aby ociekł z wody. Ubij jajka z wybranymi przyprawami. Dodaj mąkę i sól, i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Zetrzyj ser na tarce i w osobnej misce wymieszaj go z bułką tartą. Każdą z różyczek kalafiora zanurz w cieśnie, a następnie otocz w serowej masie.
Dobrze rozgrzej patelnię. Na średniej ilości oleju smaż różyczki kalafiora z każdej strony. Zdejmij je z patelni, gdy uzyskają złotobrązowy kolor. Smacznego!