Tarte ciasto w 30 min – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
934
Szybki i prosty w wykonaniu przepis na tarte ciasto wykorzystasz jeszcze nieraz w swojej kuchni! Lekka konsystencja twarogu i płatki z tartego ciasta to zaledwie pół godziny pracy, a efekt jest przepyszny!
Smaczne ciasto można już jeść na ciepło. Składa się ono z kilku podstawowych składników, które zapewne każdy ma je zawsze w domu pod ręką!
Składniki:
200 g mąki pszennej,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
70 g miękkiego masła,
1 jajko,
180 g twarożku,
100 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Przygotowując ciasto należy połączyć mąkę z jajkiem, masłem, 1 łyżką śmietany, 50 g cukru i proszkiem do pieczenia. Składniki zagnieść, zwinąć w kulkę, całość owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Twaróg połączyć z resztą śmietany i 50 g cukru. Całość ubić dokładnie w blenderze na gładką, jednolita masę. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną z nich zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą, aby nie przypaliło się.
Na to wyłożyć masę twarogową i całość rozsmarować, aby wszystko było równe. Na górę rozprowadzić startą drugą część ciasta. Ciasto włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec ok 30 – 35 minut w 180 stopniach. Smacznego!