Cukinia w śmietanie – mój najlepszy przepis z cukinią. Szybkie i bardzo smaczne danie w 30 minut.

Cukinia jest warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów.

Można ją wykorzystać w takich daniach jak zupy, sałatki, czy sosy. Dzisiaj przyrządzimy cukinię w śmietanie.

Będą nam potrzebne:

  • Cukinia – 800 g
  • Śmietana – 200 g (zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mąka pszenna – 1 duża łyżka
  • Olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Papryka
  • Koperek – 1/2 pęczka
  • Woda – 100 ml
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Suszona bazylia – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przygotuj miskę, a następnie wymieszaj w niej olej słonecznikowy ze szczyptą papryki pieprzu i soli. Następnie pokrój cukinię na grube pierścienie, po czym przekrój je jeszcze na pół tak, aby powstały półksiężyce.

Włóż pokrojoną cukinię do woreczka i dodaj wcześniej wymieszany olej z przyprawami. Potrząśnij porządnie workiem, aby przyprawy zostały dobrze rozprowadzone po cukinii. Cukinię z worka wysyp na blachę do pieczenia i włóż do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.

Posiekaj drobno koperek i czosnek. Wymieszaj je ze śmietaną w misce. Dodaj do tego mąkę i jajko, a następnie zalej wcześniej odmierzoną ilością wody.

Pieczoną cukinię przesyp do głębokiej patelni i zalej przygotowanym sosem śmietanowo-koperkowym. Możesz dodać nieco soli do smaku. Mieszaj wszystko od czasu do czasu.

Gdy nasza potrawa zacznie wrzeć, można ją zdjąć z ognia i podawać.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!