Ciasto cappuccino – pyszne i szybkie ciasto w 15 minut. Nie wymaga pieczenia.Warto zapisać przepis
1 110
Przedstawiam pyszne i szybkie ciasto Cappuccino, które wykonasz w 15 minut. Nie wymaga pieczenia.
Składniki:
2 opakowania okrągłych biszkoptów
1 szklanka mocnego naparu z kawy
1,5 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane
125 ml gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1 jajko
4 żółtka
1szklanka cukru
200 g masła
Przygotowanie:
Biszkopty należy namoczyć w naparze z kawy, a następnie połowę z nich (1 opakowanie) umieścić na dnie blachy do pieczenia. Na parze ubij jajko i żółtka z cukrem. Odstaw do przestudzenia. Osobno rozetrzyj masło, a następnie dodaj do niego ubite wcześniej żółtka.
We wrzątku rozpuść żelatynę. Do ubitych żółtek z masłem dodaj powoli, mały partiami, mleko w proszku i serki homogenizowane. Dokładaj je naprzemiennie.
Kiedy będziesz mieć już gotową masę, wlej do niej rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszając. Przygotowany krem wylej na blachę, polewając biszkopty. Na górę połóż pozostałe biszkopty, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, celem zastygnięcia masy. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i oblej wierzch polewą czekoladową.
Włóż ponownie do lodówki, by całość stężała. Gotowe!