Nie jadłaś jeszcze tak dobrych, miękkich, domowych rogalików z przepisu mojej babci. Rewelacyjny smak.
980
Dzisiaj proponujemy Ci przyrządzenie rogalików na mleku według klasycznej receptury, żeby znów przypomnieć sobie ten niezapomniany smak dzieciństwa.
Nadziać je można dżemem, makiem, orzechami lub bez nadzienia, przyrządź je jak tylko uważasz według tradycyjnego przepisu!
SKŁADNIKI:
500 g mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
5 łyżek cukru
2 jajka
75 g masła
200 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki nasion sezamu
100 g dżemu do nadzienia
Ciepłe mleko, drożdże, cukier i dwie łyżki mąki wymieszaj i pozostaw produkty na chwilę w naczyniu. Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, masę z drożdżami, ubite jajko i sól.
Ciasto zagnieć. Na końcu dodaj masło. Ponownie skrupulatnie zagniataj ciasto, by móc zostawić je na jedną godzinę. Gdy wykonasz tę czynność, podziel ciasto na 12 części.
Z każdego uformuj kulkę, przykryj ścierką i odstaw na kolejne 10 minut. Każdą kulę rozwałkuj w podłużne ciasto wielkości twojej dłoni.
Połóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i złącz je, aby nadzienie nie wyciekało poza ciasto. Następnie zrób cztery cięcia z drugiej i uformuj rogale.
Wszystkie rogaliki umieść na blaszce do pieczenia pokrytą pergaminem i odstaw na ok. 20 minut. Ubitym jajkiem posmaruj wszystkie bułeczki. Posyp je cukrem (ewentualnie makiem lub sezamem).
Piecz przez 20-25 minut w piecu o temperaturze 180 stopni. To już wszystko, rogaliki z ciasta drożdżowego z dżemem są gotowe do jedzenia. Smacznego!