Mięsne kotleciki greckie – każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis. Aż ślinka leci na sam widok
741
Mięsne kotleciki z kaszą przeniosą każdego na greckie wyspy. Danie jest proste i smaczne. Stanowi ono idealny pomysł na pyszny, sycący obiad. To delikatna potrawa szybka w przygotowaniu.
Po wypróbowaniu przepisu zapewne jeszcze nieraz zagości na rodzinnym stole. Połączenie mięsa, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego gwarantuje nieziemski smak.
Zdecydowanie nikt nie skończy jeść na jednym kotlecie, ponieważ poprosi o dokładkę. Warto wypróbować taką formę przygotowania praktycznie jednogarnkowego obiadu.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
150 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
2 cebule,
200 g sosu pomidorowego,
sól do smaku,
czarny pieprz do smaku,
mąka,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do wrzątku, a następnie ugotować do miękkości zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Ostudzić. Można ją nawet przygotować dzień wcześniej i szczelnie zamkniętą przechować w lodówce.
Cebulę przecisnąć używając do tego maszynki do mięsa i wymieszać ją z kaszą. Z masy uformować małe kotleciki, które trzeba obtoczyć w mące.
Patelnię dobrze rozgrzać z olejem roślinnym i smażyć kotlety z obu stron. Drugą cebulę obrać i pokroić na kształt półpierścieni. Podsmażyć ją na osobnej patelni z dodatkiem oleju. Na patelni rozgrzać sos pomidorowy i włożyć do niej przygotowane wcześniej kotlety.
Wszystko razem dusić pod przykryciem około 25 minut. Danie jest gotowe i można delektować się jego smakiem. Smacznego!