Szarlotka trzy szklanki – nigdy nie jadłam smaczniejszej. Kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków
1 025
Jesienią, gdy sezon na jabłka trwa w pełni, gospodynie prześcigają się w tworzeniu oryginalnych deserów i ciast na ich podstawie.
Jeśli nie masz na swojej liście przepisów szarlotki „trzy szklanki”, koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się nim z innymi.
Potrzebne składniki:
5 niezbyt słodkich jabłek
180 g cukru
130 g mąki pszennej
10 g cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g masła
200 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną, kasze mannę, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj trzepaczką. Mleko podgrzej, następnie roztop w nim masło. Jabłka umyj i zetrzyj nie obrane na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź na niej równo jedną trzecią ciasta. Na nim wyłóż jedną trzecią startych jabłek. Powtarzaj czynność, aż braknie ci składników na kolejne warstwy. Powinny wyjść trzy warstwy ciasta i trzy warstwy jabłek. Na ciasto wylej mleczną mieszankę.
Poprzebijaj drewnianym szpikulcem lub wykałaczką ciasto aby dokładnie wchłonęło mleko. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto około czterdzieści – pięćdziesiąt minut, zależnie od konkretnego modelu piekarnika. Musisz wyczuć odpowiedni moment, gdyż Ty najlepiej znasz sprzęt, którego używasz.
Po upieczeniu wyjmij ostrożnie formę z piekarnika i zaczekaj aż ciasto ostygnie. Następnie posyp je cukrem pudrem. Doda to eleganckiego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Smacznego!