Ciasteczka z wiśniami – pyszne wypieki w 30 min – moja rodzina zachwycona
825
Nic nie może się równać z domowymi wypiekami. Przypominają one o słodkim czasie dzieciństwa i o chwilach spędzonych z najbliższymi. Właśnie dlatego warto od czasu do czasu upiec dla swoich bliskich takie ciasteczka.
Dzisiejszą propozycją są proste lecz przepyszne ciasteczka wypełnione wiśniowym nadzieniem, które dodadzą odrobinę koloru do szarości zwykłego dnia. „Wiśnia pod śniegiem”, bo tak nazywany bywa ten deser, jest słodka i lekka. Co więcej – jest też bardzo prosta i szybka do przygotowania! Już w około 30 minut możesz uzyskać te wyjątkowe ciasteczka i cieszyć się ich smakiem.
Składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżki cukry trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
3 jajka
50 sztuk wiśni
50 g dżemu wiśniowego
1 łyżka cukry pudru
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dość głębokiej miski, dorzuć cukier, a następnie wszystko wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj śmietanę, miękkie masło oraz jajka po czym zagnieć całe ciasto. Tak przygotowaną masę rozwałkuj na podłużny prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj dżemem, a w środku rozłóż równomiernie 50 wiśni. Całość zawiń w rulonik i pokrój na równe porcje (mniej więcej po 2 wiśnie w każdej).
Ciasteczka ułóż na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika i pozostaw tam na około 20 minut do pełnego upieczenia. Na koniec posyp ciasteczka cukrem pudrem i gotowe!
Takie ciasteczka są chrupiące, o odpowiedniej ilości słodyczy i kwaskowatości. Oprócz wiśni użyć można również jagód, innych owoców, orzechów lub bakalii.