To najlepszy deser orzechowy, jaki znam: Cud wypiekany z jednego jajka – Oto przepis.
507
Bardzo lubię to ciasto – jest niezwykle proste, a przy tym fantastycznie smaczne. Ten deser orzechowy doskonale uzupełnia krem budyniowy i czekolada.
Jeśli nie wiesz, jaki deser przygotować do kawy, koniecznie spróbuj tego przepisu.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka cukru kryształowego
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki półgrubej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
600 ml mleka
5 łyżek cukru
150 g masła
Dekoracja:
Tarta czekolada
Przygotowanie:
W misce ubij jajka z cukrem na piankę. Stopniowo dodawaj olej, mleko i inne składniki.
Blachę do pieczenia (20 x 30 cm) posmaruj olejem i posyp mąką. Wymieszane ciasto ułożyć na blasze do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Gotujemy budyń waniliowy na krem.
Ostudzić. Następnie do budyniu dodajemy masło ubite z cukrem i mieszamy. Na wystudzone ciasto układamy masę budyniową. Na koniec posyp startą czekoladą i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂