Szybko, zdrowo i smacznie: Urozmaicaj swoje śniadanie – ugotuj w ten sposób kaszę jaglaną, a nie zrobisz już jej w inny sposób.
474
W naszej rodzinie śniadanie tradycyjnie zaczyna się od owsianki. Dziś postanowiłam urozmaicić zwykłą kaszę jaglaną i ugotowałam ją według nowego przepisu, na jesienny sposób. Przypadł do gustu całej mojej rodzinie.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
400 ml mleka
200 ml wody
500-700 g dyni
5 łyżek cukru
sól w razie potrzeby
50 g masła
Przygotowanie:
Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę o wielkości około 2×2 cm. Umieść dynię w naczyniu do pieczenia. Może być kwadratowy lub okrągły, takie jakie masz w domu. Dodaj kaszę jaglaną, cukier, sól do tej samej foremki. Następnie wlej mleko i wodę, a na wierzch połóż masło. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw formę z owsianką do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.
Za godzinę będziesz zaskoczony, jak pyszna będzie owsianka. Gotowane na parze i niesamowicie pyszne. Smacznego!