Bierzemy 2 piersi z kurczaka i smażymy je na oleju czosnkowym z miodem. Szybki przepis, a mięso jest smaczniejsze niż grillowane.
658
Olej czosnkowy z dodatkiem miodu zamienia nawet najzwyklejszą pierś z kurczaka w kulinarne arcydzieło. Mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze niż grillowane.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz
1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki stołowe hl. mąka
4 łyżki niesolonego masła
60 ml (1/4 szklanki) wywaru z kurczaka lub wody
pietruszka
Dodatkowo:
Ziemniaki
Ryż
Tłuczone ziemniaki
Świeże warzywa
Grillowane warzywa
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na cieńsze plasterki i lekko ubij. Następnie posolić, popieprzyć i skropić oliwą, aby mięso lepiej wchłonęło przyprawy. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące.
Teraz rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Dodać kurczaka i smażyć po 5 minut z każdej strony. Następnie wyjmij mięso z patelni.
Do tej samej patelni dodaj drobno posiekany czosnek. I dodaj kolejny kawałek masła do czosnku. Dodaj ostrą paprykę, przykryj miodem i sosem sojowym.
Następnie wlej ocet, bulion. Gotuj przez 2 minuty i włóż kurczaka do powstałego oleju czosnkowego.
Gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Rozłóż sos na piersi kurczaka.
Na sam koniec dodaj do mięsa drobno posiekaną natkę pietruszki i podawaj. Jako dodatek możemy wybrać ziemniaki, ryż, puree ziemniaczane lub warzywa. Życzymy smacznego! 🙂