Wychodzi zawsze przepysznie: Szwedzkie ciasto migdałowe z kremem maślanym jak w IKEA .
654
Doskonały przepis na tradycyjny szwedzki deser z delikatnym, chrupiącym ciastem i kremem maślanym. Jest tak fantastycznie, że regularnie przygotowuje go w swoim domu. Za każdym razem dzieci oraz mąż są zachwycone!
Potrzebujesz:
Ciasto:
4 białka jaj
140 g migdałów
80 g cukru
Nadzienie:
4 żółtka
70 g cukru
4 g cukru waniliowego
100 ml śmietany 30%
125 g masła
50 g płatków migdałów do posypania
Dodatkowo:
Forma do pieczenia: 20 cm
Oddziel białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli i cukru na sztywną pianę. Ręcznie wymieszaj migdały z pianą.
Podziel masę na pół. Każdą część ułóż w osobnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20-25 min w 180 C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie oddziel od krawędzi formy i wyjmij. Wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką, dodaj śmietanę i przenieś na ogień. Ugotuj gęsty krem, ostudź go pod folią.
Ubij miękkie masło, a następnie dodaj do niego porcjami wcześniej ostudzoną mieszankę.
Gotowym kremem (około 3/4) posmaruj jedno z ciast i przykryj drugim. Wierzch deseru udekoruj resztą kremu.
Na koniec podsmaż migdały na suchej patelni. Posyp nimi całą powierzchnię deseru. Życzę smacznego!