11 problemów zdrowotnych leczonych nalewką z kwiatów bzu – wszystkie sąsiadki ode mnie ją zamawiają: Reumatyzm, ból gardła, kolana, migrena.
Bez jest ozdobą wielu ogrodów. Jednak ten piękny kwiat o cudownym zapachu ma nie tylko funkcję dekoracyjną ale też zdrowotną. Ale musisz wiedzieć, jak go prawidłowo używać. Ja osobiście polecam nalewkę z bzu.
Jej produkcja jest dość prosta, a zastosowanie bardzo wszechstronne: w przypadku migreny wystarczy, że potrzesz skronie, a w przypadku bólu stawów i mięśni zastosujesz na bolące miejsca i pozwolisz jej zadziałać.
Pomogła mi z bólem kolana, a mężowi z ramieniem, dlatego każdej wiosny regularnie ją przyrządzam. Do produkcji wystarczy zwykły biały alkohol ( najlepiej alpa francówka) i kwitnące kwiaty bzu.
Właściwości nalewki:
- Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
- Pomaga na bóle stawów i mięśni.
- Łagodzi ból spowodowany zapaleniem stawów.
- Pomaga na problemy skórne.
- Jako dodatek do kąpieli odpręża i pomaga rozładować napięcie.
- Łagodzi stany zapalne w jamie ustnej – używaj jej rozpuszczonej w filiżance wody do płukania gardła.
- Pomaga przy bólach głowy i migrenach.
- Ma wyjątkowy wpływ na urodę – spowalnia przedwczesne starzenie się skóry.
Jak ją przyrządzić?
Kwiaty bzu zalej alkoholem.
Mieszaninę odstaw w ciemne, zimne miejsce na 7 do 10 dni. Następnie przecedź go przez gazę i pachnąca nalewka jest gotowa!
Jak jej użyć?
Nalewkę używaj na ból nacierając problematyczne miejsca lub w postaci okładów na bolesne stawy i mięśnie.
Syrop z bzu
Potrzebujesz:
- 20 gałązek bzu (najlepiej jeśli kwiaty nie rozkwitły jeszcze całkowicie)
- 1 litr wody
- 750 g -1 kg cukru (można też użyć syropu trzcinowego)
- 30 g kwasu cytrynowego
- 1 cytryna dokładnie umyta i pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
Z kwiatów potrzebujesz tylko płatki – wystarczy je zerwać z gałęzi – to czasochłonne, ale warto.
Na kuchence postaw wodę z cukrem – gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Następnie dodaj kwasek cytrynowy i plasterki cytryny. Przygotuj 3-litrowy pojemnik, włóż do niego kwiaty i zalej je syropem cukrowym. Odstaw na 3 dni w zimnym pomieszczeniu, a następnie odcedź i wlej do czystych pojemników.
Comments