Pyszny pomysł na obiad: Zapiekane brokuły z pieczarkami.
861
Zapiekane brokuły z pieczarkami to niezwykle aromatyczne i pyszne danie obiadowe. Może być także ciekawą propozycją lunchu lub stanowić smaczny dodatek do potraw mięsnych, ryb i ziemniaków.
Jest niezwykle proste w wykonaniu, a jego przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Jesteśmy pewni, że zachwyci smakiem Twoją rodzinę, a przyjaciele poproszą Cię o przepis. Dlatego przyrządź je z nami już dziś. Poniżej znajdziesz wykaz składników i sposób wykonania. Zaczynamy!
Składniki:
500 gramów świeżych brokułów,
5 kurzych jaj,
100 gramów średniej wielkości pieczarek,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mleka,
olej roślinny lub masło do posmarowania naczynia,
pieprz, sól, ulubione zioła do smaku.
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na małe różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Nie należy ich rozgotować, dlatego optymalny czas gotowania to ok. 7 minut. Odcedzić i ostudzić. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem roślinnym. Włożyć ugotowane brokuły i pieczarki.
Jaja rozbić do miski, wymieszać z mąką i mlekiem. Tak przygotowaną mieszanką zalać warzywa. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Całość zapiekać przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako smaczną przekąskę.
Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi, a na pewno Ci podziękują!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]